Österlen är ett våra allra mest uppskattade semestermål. Landskapet, stränderna och havet är en av de viktigaste orsakerna till det. Många gillar också att åka vattenskoter här. Men du har väl koll på vilka regler som gäller?
Sedan tidigare finns en regel om att man måste vara minst 15 år för att få köra vattenskoter. Från och med maj 2022 måste man även ha ett körkort för vattenskoter som är det förarbevis du behöver för att köra lagligt på de platser där det är tillåtet. Förarbeviset utfärdas av Transportstyrelsen efter att man gått genom en utbildning och fått godkänt på provet.
Förarbeviset utfärdas i elektronisk form, men du kan även betala för att få det i printad form, som ett vanligt körkort. Har du sedan tidigare förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, sjökaptensexamen eller liknande kan undantag gälla.
Var det länge sedan du provade på att köra vattenskoter finns det skäl att prova igen, på en nyutvecklad och modern vattenskoter. Nyare vattenskotrar är nämligen tystare, bränslesnålare, mer miljövänliga och betydligt mer stabila än de första generationerna vattenskotrar. Mer påkostade vattenskotrar erbjuder ofta till och med plats för upp till tre personer och en finess som kallas ”aktiv fartreducering” där vattenstrålen som driver skotern styrs om till bromsläge om man drar in det speciella bromshandtaget.
Det finns många skäl att besöka vackra Österlen
Stränderna, hamnarna och havet kan vara skäl nog att vilja vara på Österlen, men det finns många andra bra skäl att trivas här. Här finns ett varierande landskap med både städer som Tomelilla, Simrishamn och Ystad, byar som Baskemölla eller Brösarp, den enastående stranden Sandhammaren, Ale Stenar som är Sveriges äldsta och bäst bevarade skeppssättning, rest redan kring år 600. Och visst har du väl läst Nils Holgersson underbara resa genom Sverige och blivit nyfiken på Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg?
Kulturen lever och frodas på Österlen
Många konstnärer har fastnat för Österlen, för ljuset, landskapet och färgskalorna, och här finns kanske fler museer och gallerier per invånare än någon annanstans i Sverige. Siterna österle.se och visitskane.com ger många tips och upplag till var och hur du kan uppleva och ta del av kulturen på Österlen. Läser du hellre om kultur i traditionella medier är kanske Kulturtidskriften på Österlen något för dig? I 28 år har den skrivit om kultur i vid bemärkelse, även om sådant som mat, scen- och trädgårdskonst.
Och är du konstintresserad borde du definitivt åka hit under påsken. Då anordnas den välkända konstrundan i hela Skåne, med många tillfällen att se konst och möta konstnärer på just Österlen.
God mat, mycket mat och mat i rättan tid
Det påstås vara de skånska krögarnas motto. Och visst är det lätt att äta gott i Skåne. Här bjuder det prunkande jordbrukslandskapet på närhet till råvarorna och här har matlagningskonsten gamla anor. Spettekaka, äggakaka, luad ål, svartsoppa …. En semester på Österlen vinner mycket om man kommer att bjudas på en måltid med inslag av de traditionella lokala rätterna. Krogarna är många och ligger tätt.
Österlen är summan av allt som erbjuds här, ett överdåd av mycket för nästan alla. Välkommen!